Τι είναι το γυναικείο σπιράλ;

ΠΟΤΕ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΑΙ;

Το σπιράλ απευθύνεται ως μορφή αντισύλληψης συνήθως σε γυναίκες που έχουν γεννήσει ή σε γυναίκες που για οποιοδήποτε λόγο δεν μπορούν να λάβουν αντισυλληπτικό χάπι (παχύσαρκες, καπνίστριες, γυναίκες με ιστορικό θρομβοεμβολικής νόσου, κλπ.). Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί και ως επείγουσα αντισύλληψη, μετά από μία επαφή χωρίς προφύλαξη. Το σπιράλ που περιέχει προγεστερόνη, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε περιπτώσεις λειτουργικών αιμορραγιών της μήτρας (μηνορραγία, μητρορραγία).

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΣΠΙΡΑΛ

Η τοποθέτησή του  γίνεται στο ιατρείο. Είναι συνήθως ανώδυνη και γρήγορη και δεν απαιτεί αναισθησία. Γίνεται συνήθως την τελευταία μέρα της περιόδου, οπότε και ο τράχηλος της μήτρας είναι μαλακός και έχει μικρή διαστολή, προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί η δυσφορία από την τοποθέτησή του. Μετά την τοποθέτηση η γυναίκα μπορεί να νιώσει μία μικρή δυσφορία από την αντανακλαστική σύσπαση της μήτρας, η οποία προλαμβάνεται με τη λήψη ενός ήπιου αναλγητικού ή αντιφλεγμονώδους φαρμάκου πριν από την τοποθέτηση.

ΠΟΣΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΣ ΕΙΝΑΙ;

Υπό την προϋπόθεση ότι το σπιράλ τοποθετείται σωστά, η αποτελεσματικότητά του φτάνει το 99%. Η αντισυλληπτική του δράση εξασφαλίζει προστασία από ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες μέχρι 5 χρόνια. Οι επιπλοκές από τη χρήση του, αν και υπαρκτές, είναι σπάνιες.