Λοίμωξη από τον Κορωνοιό 2019 (COVID – 19) και Εγκυμοσύνη

Η ενδομήτρια ή περιγεννητική μετάδοση δεν έχει αναγνωριστεί. Σε δύο αναφορές που περιλάμβαναν συνολικά 18 έγκυες γυναίκες με υποψία ή επιβεβαίωση πνευμονίας COVID-19, δεν υπήρχαν εργαστηριακά στοιχεία για τη μετάδοση του ιού στο νεογνό. Ωστόσο, έχουν τεκμηριωθεί δύο περιστατικά νεογνών με λοίμωξη. Σε μια περίπτωση, η διάγνωση πραγματοποιήθηκε την 17η ημέρα της ζωής μετά από στενή επαφή με τη μητέρα του βρέφους και την τροφό που μολύνθηκαν αμφότερες με τον ιό. Η άλλη περίπτωση διαγνώστηκε 36 ώρες μετά τη γέννηση. Η πηγή και ο χρόνος μετάδοσης στην περίπτωση αυτή ήταν ασαφείς.

Η προσέγγιση της πρόληψης, της αξιολόγησης, της διάγνωσης και της θεραπείας των εγκύων γυναικών με υποψία COVID-19 θα πρέπει να είναι παρόμοια με εκείνη στις μη έγκυες, λαμβάνοντας υπόψη ότι οι έγκυες γυναίκες με άλλες δυνητικά σοβαρές αναπνευστικές λοιμώξεις, όπως το σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο (SARS) -CoV ή το αναπνευστικό σύνδρομο της Μέσης Ανατολής (MERS) –CoV, φαίνεται να είναι πιο ευάλωτες στην εμφάνιση σοβαρής ασθένειας.

Επιπροσθέτως, το Αμερικανικό Κολέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων (ACOG) διευκρινίζει ότι τα βρέφη που γεννιούνται από μητέρες με επιβεβαιωμένο COVID-19 θα πρέπει να θεωρούνται ασθενείς υπό διερεύνηση και να απομονώνονται και να αξιολογούνται κατάλληλα.
Είναι άγνωστο αν ο ιός μπορεί να μεταδοθεί μέσω του μητρικού γάλακτος. Ωστόσο, η μετάδοση σταγονιδίων θα μπορούσε να συμβεί μέσω στενής επαφής κατά τη διάρκεια του θηλασμού. Το ACOG συνιστά στις μητέρες με επιβεβαιωμένο COVID-19 ή σε συμπτωματικές μητέρες με υποψία COVID-19 να λαμβάνουν προφυλάξεις για την πρόληψη της μετάδοσης του COVID-19 στο βρέφος κατά τη διάρκεια του θηλασμού (συμπεριλαμβανομένης της επιμελούς υγιεινής των χεριών και της χρήσης μάσκας προσώπου) ή ένα διαφορετικό άτομο να ταΐζει το βρέφος με το μητρικό γάλα.

Πηγή: UpToDate.com